Wanneer de belastingdienst uitdrukkelijk een standpunt inneemt mag een belastingplichtige erop vertrouwen dat de belastingdienst dit standpunt zal handhaven tot het moment waarop de belastingdienst aangeeft een ander standpunt in te nemen. Wetswijziging is een reden waarom de belastingdienst niet langer aan een eerder ingenomen standpunt is gebonden.

 

Door in reactie op een vraag van een ondernemer zijn activiteiten en de gevolgen daarvan voor de heffing van de omzetbelasting te kwalificeren heeft de belastingdienst een standpunt ingenomen waaraan zij was gebonden. De kwalificatie had betrekking op internetdiensten die ook werden afgenomen door buiten Nederland wonende personen. Ten tijde van het doen van de mededeling gold de woonplaats van de afnemer als plaats van dienst. Enkele maanden later wijzigde de Wet op de Omzetbelasting echter op dit punt.

Desondanks meende de ondernemer dat de belastingdienst ook na de wetswijziging aan de gedane uitspraak was gebonden. Hof Den Bosch deelde deze opvatting niet. De belastingdienst had bij de aangiftebiljetten omzetbelasting over de maand juni 2003 een bijlage gevoegd waarin de veranderingen in de wetgeving waren uiteengezet. Omdat de ondernemer niet bestreed dat hij het aangiftebiljet op zijn bedrijfsadres had ontvangen, moest hij de bijlage ook hebben ontvangen. Volgens het hof had de ondernemer bij oppervlakkige lezing van de bijlage al moeten begrijpen dat de wijzigingen voor hem van belang waren.

Voor zover de bijlage onduidelijk was had de ondernemer om uitleg moeten vragen aan de belastingdienst of aan zijn adviseur. Na ontvangst van de bijlage bij het aangiftebiljet was geen sprake meer van in rechte te beschermen vertrouwen dat de ondernemer kon ontlenen aan de eerdere reactie van de belastingdienst.