In de loonbelasting geldt voor sportorganisaties en voor niet aan de vennootschapsbelasting onderworpen publiek- of privaatrechtelijke lichamen de vrijwilligersregeling. De regeling houdt in dat aan een vrijwilliger een bedrag van maximaal € 150 per maand en € 1.500 per kalenderjaar kan worden betaald zonder inhouding van loonheffing. De betrokken vrijwilliger wordt niet als werknemer aangemerkt. Een belangrijk kenmerk van vrijwilligerswerk is dat een eventuele vergoeding in geen verhouding staat tot het tijdsbeslag en de aard van de verrichte werkzaamheden.

In antwoord op Kamervragen heeft de staatssecretaris van Financiën benadrukt dat de vrijwilligersregeling niet kan worden toegepast door een aan vennootschapsbelasting onderworpen organisatie. De vragen hadden betrekking op woningcorporaties, die in het verleden vrijgesteld waren van vennootschapsbelasting.

Overigens leidt de inzet van vrijwilligers door een op winst gerichte organisatie niet per definitie tot werknemerschap en loon. Er is pas sprake van loon als de vergoeding hoger is dan de gemaakte kosten.